Mobilya Sektöründe 3D Görselleştirme İçin Procedural Material Kullanımı

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

ile Paylaş

Mobilya sektöründe 3D görselleştirme için Procedural Material kullanımı
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mobilya sektöründen gelen 3D görselleştirme taleplerinde özellikle kumaş kaplamalarda sıkça karşılaşılan bazı ortak problemler bulunuyor. Bu sorunlar sadece görsel kaliteyi değil, zaman yönetimini ve maliyetleri de doğrudan etkiliyor.

3D Kumaş Kaplamalarda Sık Karşılaşılan Problemler

  • Kumaş üzerindeki yapısal desenlerin karo taş gibi kendini tekrar etmesi
  • Doku ölçülerinin gerçeğe uygun olmaması
  • Yakın plan render’larda kalitesiz ve yapay görüntü
  • Teddy veya boucle gibi özel dokulu kumaşların gerçeğine benzememesi
  • Materyal oluşturma ve güncelleme süreçlerinin zaman alması
  • Farklı yerlerden hizmet alımlarında,  tüm süreçlerin tekrar tekrar ele alınması zorunluluğu ve çıkan neticelerdeki tutarsızlık.

Mobilya üreticisi kumaşı kendisi üretmediği, dışarıdan tedarik ettiği  için, desen, doku, iplik tipi gibi teknik veya görsel verilere sahip değildir. 3D görselleştirme sürecinde yukarıda listelenen problemlerin temel nedeni budur.

Öncelikle bu soruna çözüm olacak hizmetin adına karar verelim

3D render mı, 3D görselleştirme mi, mimari render mı?

Sonrasında İhtiyaç duyulan hizmeti kimden alacağımıza

Mimari görselleştirme yapan firmalar derdimizi çözmez mi?

Bizim reklam ajansı yapmaz mı bu işi?

En iyisi her ihtiyacımızda bize şak diye o işi yapacak birilerini bulan kişiye mi sorsak? 

Almanız gereken hizmetin adı “Danışmanlık”. Render ve görselleştirme konuları bu sürecin sadece bir parçası. İhtiyacınız olan hizmet, 3D objenin kumaşla kaplanıp render alınmasından ibaret bir hizmet değil ve olmamalıdır. 

Yani hedef, 3D Render görselleri üretmekten ziyade, ürünleriniz için  parametrik ve sürdürülebilir dijital bir materyal kütüphanesi hazırlamak olmalıdır. Danışmanlık tam da bu noktada ihtiyaçtır. 

Neden Danışmanlık?

3D Görselleştirme konusunda danışmanlık hizmeti, firmanızın uzun vadeli ihtiyaçlarını öngörerek, tekrar tekrar aynı problemleri yaşamanızı engeller. 

Danışmanlık Ne Kazandırır?

  • Parametrik ve sürdürülebilir bir dijital materyal kütüphanesi oluşturulur.
  • Render süreçleri kısalır, revize ihtiyacı azalır.
  • Zaman ve bütçe tekrar tekrar harcanmaz.
  • Farklı hizmet sağlayıcılarla çalışsanız bile kaplamalarınız tutarlılığını korur.

Üstelik bu sistem evrensel formatlarda teslim edilirse, platform bağımsız bir yapı kurulmuş olur. Böylece:

  • Katalog renderları
  • Web için interaktif uygulamalar
  • Mobil konfigüratörler ve AR/VR projeleri
  • 3D ürün animasyonları

gibi projelerde farklı hizmet sağlayıcılarla farklı tarihlerde çalışmış dahi olsanız, kumaş dokusu, ölçeği, yansıma ve yön bilgisi gibi tüm değerler kusursuz şekilde örtüşür.

Mimari Görselleştirme Firmaları Doğru Tercih mi?

Genel olarak hayır. Mimari görselleştirme yapan firmalar, özellikle inşaat sektörüne hizmet veriyorsa, hazır materyal kütüphanelerinden çalışır. Bu kütüphaneler elbette kaliteli materyaller sunar, ancak sizin ürününüze ait özgün bir kumaşın orada birebir karşılığı bulunmaz.

Yani siz bir mobilya üreticisi olarak nasıl kumaşı hazır alıp koltuğunuza, yatağınıza kaplıyorsanız, bahsi geçen görselleştirme firması da yüksek ihtimalle aynı şekilde hazır materyali alıp ürününüzü kaplayacaktır. Bu çok doğal bir durumdur. Fakat, mevcut kütüphanelerde sizin kumaşınızın aynısının bulunması ve bunun sürekliliğinin sağlanması olasılığı çok düşük olduğundan, bu yaklaşım sizin için doğru seçenek değildir.

Kumaşı Fotoğraflayıp Materyal Hazırlamak Çözüm mü?

Peki 3D görselleştirme firması kumaşlarımızı alıp, x santime x santim kare olacak şekilde, büyük çözünürlükte fotoğraflayarak materyali bu fotoğraf üzerinden hazırlasa nasıl olur?

Kulağa hoş geliyor ama daha ilk adımda pek çok sorun çıkacaktır:

  • Aydınlatma sebebiyle kumaş üzerinde homojen bir ışık olmazsa, kenarlarda oluşacak gölgeler kendini tekrarlayarak istenmeyen gölge paternleri oluşturacaktır.
  • Çekilen fotoğraf karo gibi döşendiğinde, birleşim yerlerinde çizgiler oluşacaktır.
  • Çekilen alandaki dalgalanma, çeşitli kusurlar gibi doğal durumlar sürekli tekrar edeceği için, bu da tekrarlayan bir patern görünümü yaratacaktır.

İyi haber: Bu listedeki pek çok sorunun çözümü mümkündür. Hatta artık bu işler için yapay zeka araçları da mevcuttur.
Ayrıca, kumaşın fotoğrafını çekip kendi içindeki yazılım ile bu sorunları çözmenize yardımcı olan, tekstil sektörü için özel üretilmiş, pahalı ve havalı cihazlar da satılmaktadır.

Fakat tüm bu problemler çözülse dahi, bu yaklaşımın en doğru yaklaşım olduğunu söyleyemem.
Özellikle de kırçıllı, püsküllü, bouclé gibi kumaşlar için.


Bir varsayım üzerinden nedenini açıklamaya çalışayım:

4×4 bir kare düşünün. Bu kare kumaşın fotoğrafını temsil etsin.

  • Kumaşın fotoğrafını çok yakından çektiğimizi ve bu 4×4 alana 10 ipliğe 10 iplik sığdırdığımızı varsayalım.
    • Bu yakın çekim, yakın plan render’larda detayların güzel görünmesini sağlar.
    • Fakat koltuğu kaplamak için, hazırlanan materyali çok küçük ve bol tekrarlı kullanmak zorunda kalırsınız.
    • Bu tekrardaki bağlantı noktalarını kusursuz şekilde birleştirseniz bile, 4×4 alanın ortasında kalan yer sürekli kendini tekrar edeceğinden, kare kare tekrarlama hissi net şekilde oluşacaktır.
  • Peki bu fotoğrafı daha uzaktan çeksek? Mesela 4×4’lük alana 10.000 ipliğe 10.000 iplik sığacak şekilde…
    • Harika fikir! Uzaktan bakıldığında hiçbir tekrar görünmeyecektir çünkü çektiğiniz iplik sayısı, ekranda görünen ürünün tamamını kaplamaya yetecek sayıdadır.
    • Peki ya bu ürünü yakın çekim göstermek istersek?
      • Bu, 4×4 fotoğrafın zoom yapılması anlamına gelir.
      • Nasıl ki telefonunuzla çektiğiniz bir fotoğrafı çok büyüttüğünüzde bozulup detaylar kayboluyorsa, ürününüz de yakın plan render’larda çirkin görünecektir.
  • Bu noktada bir fikir daha:
    • 4×4’ten toplam 4 farklı fotoğraf çekelim ve bunları birleştirip 1 adet, çok daha büyük ve detaylı bir 8×8 fotoğraf elde edelim.
    • Bu fotoğrafı aynı şekilde görsele yerleştirirseniz, ürünün yakın plan detaylarını 2 kat oranında iyileştirmiş olursunuz.
    • Fakat uzaktan bakıldığında iplik detayları normale göre çok daha sıkı görünebilir. Bu da dokunun kaybolmasına neden olur.
    • Hele ki bu düz bir kumaş değil, üzerinde desen barındıran bir tasarımsa, desenin olması gerekenden çok daha küçük ve çok daha fazla tekrarlı görünmesine yol açacaktır.
    • Ayrıca, yalnızca bir kumaş için bu kadar yüksek çözünürlüklü bir dosya kullanırsanız, birkaç üründen oluşan render sahnelerinde teknik sorunlar yaşayabilirsiniz.

Doğru Çözüm: Procedural Material Kullanımı

Procedural Kavramı ve 3D Görselleştirmedeki Avantajları

“Procedural” kavramı, 3D görselleştirme alanında sadece materyaller için değil, modelleme gibi farklı süreçlerde de kullanılmaktadır. Bu kavram temelde şunu anlatır: Procedural olarak üretilen bir yapının (bizim için bu bir materyaldir) en küçük yapı taşına kadar müdahale edebilmeniz mümkündür. Ancak bu esneklikten faydalanabilmek için materyalinizi oluştururken en küçük detaydan başlamalısınız.

Yani bir kumaş oluşturmak istiyorsanız, öncelikle ipliğin dijital bir taklidini oluşturmalı, ardından bu ipliklerden kumaşı örmelisiniz. Daha sonra bu kumaş yüzeyine dokuma yapısını, desenini veya baskısını eklemelisiniz. Tıpkı fiziksel üretim sürecinde olduğu gibi… Bu sayede sadece kusursuz yüzeyler elde etmekle kalmaz, aynı zamanda desen, renk, iplik aralığı gibi unsurlarda hızlı güncellemeler yapabilirsiniz.

Bu yöntem parametrik bir yapıdır. Görsel işlerle uğraşanlar için, fotoğraf ile vektör görsel arasındaki farkı örnek verebiliriz: Vektör nasıl çözünürlükten bağımsız ve esnekse, procedural materyal de aynı mantıkla çalışır.

Procedural kavramını daha iyi anlamak için gelin birlikte demir bir zinciri aklımızda procedural olarak oluşturalım. 

Öncelikle zincirin tek halkasına odaklanıyorum.  

Bir dikdörtgenin düşünün

Bu diktörgenin genişlik ve yüksekliğini bir zincir halkasına benzer değerler verelim.

Sonra bu dikdörtgenin köşelerini yuvarlayalım.

Elde ettiğimiz zincir halmamıza kalınlık verelim

Bu halkayı istediğimixz sayıda yanyana çoğaltalım

Birbirini takip eden her halkaya 90 derece açı verelim

İzlediğimiz yol boyunca bir zincir oluşturmak için gereken tüm verileri parametrik olarak belirlemiş olduk. Bu sebeple ilk adımdan son adıma kadar, istediğimiz veriyi hızlıca güncelleyebiliriz.

Meselşa çok daha kalın bir zincir elde etmek için gerekli ayarları güncelleyip

Aşağıdaki gibi bir zincir elde edebiliriz.

Fotoğraf çekerek materyal oluşturma yolu ile işe başlamış olsaydık. Elimizde hazır bir zincirin fotoğrafı olacaktı ve bu zincirin halkalarının kalınlığı, genişliği, uzunluğu gibi pek çok özelliğe sonradan müdahale edemeyecektik. İhtiyaç duyulması halinde, daha kalın halkalardan oluşan bir zincir bulup, fotoğraf çekim süreçlerini en baştan tekrarlayıp, içinde çeşitli kusurlar barındıran bir sonuç elde etmiş olacaktık.

Fakat procedural material oluşturarak birkaç parametreye müdehale edip yepyeni bir zincir oluşturabildik. Ayrıca bu oluşturduğumuz zincir vektör görsel gibi çalışır. Dilediğiniz kadar yakından bakabilirsiniz. Herhangibir bozulma olmaz. Bu yöntem ile bir ipliğin üzerinden çıkan micro detayları dahi ekleyebilirsiniz. Mesela zincir üzerindeki çizikler, oksitlenme vb… Tüm bu detayları tekrarsız olarak eklemek mümkün, veya zincirlerin kusursuz şekilde 90 derece dönmesi gerçek dışı görünüyor ise, rastlantısal olarak 2 derece sapma eklemeniz de mümkün.

Bu yazının konusu değil ama oluşturulan materyalin, 3d modellemenize doğru şekilde uygulanması da çok önemlidir. Oluşturulan procedural material doğru şekilde uygulandığında, firmanız için standardize edilmiş bir kütüphane oluşturmanız mümkündür. Bu kütüphane ile farklı yerlerden hizmet aldığınızda dahi aynı kalitede sonuçlara ulaşırsınız. Bu kütüphane size, dilediğini 3D render hitmeti sunan yer ile çalışma imkanı sunar.

En baştaki senaryoya dönmüş olduk. Hazır materyaller kullanarak çalışan bir yer ile de çalışmanız mümkün, çünkü artık sizin de kendi materyalleriniz var. Ve bu materyaller kullanılan farklı 3d yazılımlarda ve render motorlarında dahi ürünlerinizle kusursuz şekilde örtüşecektir. Hatta 3d interaktif uygulamalar, web yazılımları gibi farklı alanlardada aynı standartı korumanızı mümkün kılacaktır.

Sonuç: Mobilya Markaları İçin Gelecek Procedural’da

Mobilya sektöründe rekabet, artık sadece üretim kalitesiyle değil, dijital temsiliyet kalitesiyle de şekilleniyor. Gerçekçi, tekrarsız, optimize edilmiş kumaş kaplamaları ile fark yaratmak istiyorsanız; procedural materyal yaklaşımını mutlaka değerlendirmelisiniz.

Bu süreci bir render siparişi gibi değil, markanıza özel dijital kumaş altyapısı kurma yatırımı olarak düşünmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Yazılarıda Beğenebilirsiniz