3D Animasyon Fiyatını Etkileyen 7 Teknik Faktör

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

ile Paylaş

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Oto servis hizmeti gibi, 3D görselleştirme hizmetinde de, hizmet alım sürecinde işin mutfağında neler olduğu çok bilinmez. Bu mesleğe hevesli değilseniz, bilmeniz de gerekmez. Fakat 3D animasyon fiyat araştırması içindeyseniz ve değişken fiyatların sebebini merak ediyorsanız, fiyatlandırmayı etkileyen teknik detaylar hakkında bilgi sahibi olmak işinize yarayabilir.

İşin mutfağında nasıl bir süreç gerçekleşeceği, hizmet alanın talepleri, hizmet verenin yaklaşımı, görselleştirilmek istenen ürününün, hizmetin veya fikrin detayları, izleyiciye verilmek istenen etki, uygulanacak yöntem ve yaklaşım, kullanılması gereken yazılımlar, elde etmek istediğiniz görsel kalite, teslim edilecek işin süresi, termin süresi gibi pek çok parametreye bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu parametreler ışığında, aşağıdaki her bir başlık farklı şekilde fiyatlandırılabilir.

1. İş Yükü

  • 3D Modelleme: Yapılacak 3D animasyon için 3D modellemeye ihtiyaç varmı? Yoksa 3D modeller hizmet alan tarafından mı temin edilecek. Şayet modellemeye ihtiyaç var ise modellenecek objelerin detay seviyesi 3D animasyon fiyatlandırmasına etki edecektir.

    Yani ürün şişenizi dışarıdan temin eden bir parfüm markası iseniz modelleme yapılması gerekecektir. Fakat parfüm firmalarına şişe üreten bir firmaysanız üretim amaçlı çizmiş olduğunuz CAD çizimler 3D görselleştirme için kullanılabilir. (Nadiren aksi durumlar da söz konusu olabilir ama bu yazının konusu olmadığı için değinmiyorum)
  • Hareket Detayı: 3D objelerin doğrusal veya dairesel basit hareketler yaptığı 3d animasyon fiyatı ile karmaşık hareketler yaptığı 3d animasyon fiyatı arasında farkı olacaktır. Lineer rulman hareketi veya kapı kulbunun dairesel hareketi basit animasyonlara örnektir. Karmaşık animasyonlara örnek ise karakter animasyonu, ekskavatör(kepçe) gibi birbiri ile etkileşimli çalışan çok sayıda parçanın hareketinden oluşan animasyonlardır.
  • 3D Simülasyon: Su, ateş, duman ve kumaş hareketine ihtiyaç duyulan animasyonlarda 3D animasyonu gerçekçi kılmak adına fiziksel simülasyonlar kullanılır. Kompresör, pinomatik sistemler veya su arıtma sistemleri üzerine üretim yapan bir firma iseniz, 3D animasyonunuzda bazı akışkanların görselleştirilmesini istiyorsanız 3D simülasyon maliyetini göz önünde bulundurmalısınız.

    Akışkan görselleştirmesini 3D simülasyon yerine post-prodüksiyon tarafında görsel efektler uygulanarak halletmek hem zaman hem de nakit tasarrufu sağlayan alternatif bir opsiyon olabilir.

2. Animasyonun Süresi

Animasyonun süresi tek başına belirleyici olmamakla birlikte 3D animasyon fiyatını ciddi oranda etkileyen faktörlerden birisidir. Bunun başlıca sebebi, en basit tanımı ile “3D animasyon yapım sürecinin çıktısını almaya yarayan” 3D Render sürecidir.

Nedir bu 3D Render?

Modellerin formu, ışığın gücü, kamera açısı/hareketi, ürünün dokusu gibi görsel neticeyi belirleyen yüzlerce/binlerce parametrenin doğru şekilde girilmesi neticesinde, ekran kartı(GPU) veya işlemci(CPU) hesaplama gücü kullanılarak, 3D yazılımlar tarafından verilen parametrelere göre görsellerin oluşturulmasıdır.

Yani kek için gerekli malzemeleri aldık, çırptık, kalıba koyduk sonrasında afiyet olsun diyemeyiz, bir zahmet fırınlayıp pişirmemiz gerekir. Fırınlayıp pişirmek = Render.

Animasyon süresinin uzunluğu yapım sürecinden ziyade Render sürecini de uzatacaktır. Kek hamuru ince olursa hızlı pişecektir 🙂

  • Kare hızı(FPS/Frame Per Second): Video içerikler aslında arka arkaya oynatılan fotoğraflardan oluşur. 1 saniyesi 24 fotoğraf karesinden oluşan bir video nun kare hızına 24 fps denir. Eğer 1 saniyesi 30 fotoğraf karesinden oluşuyor ise kare hızı 30 fps demektir.

    Varsayalım ki 2 dakika süresinde bir animasyon hazırlanacak.
    Basit bir hesapla 2 dakika = 120 saniye,
    120 * 24 = 2880 fotoğraf karesi,
    120 * 30 = 3600 fotoğraf karesi,
    3600-2880=720 fotoğraf karesi.
    Yani 2 farklı kare hızına ama aynı süreye sahip videolar arasında 720 fotoğraf karesi farkedecektir.

    Varsayalım ki her bir fotoğraf karesini render almak 1 dakika sürüyor.
    Yukarıdaki hesaba göre
    24fps 120 saniyelik animasyonun render süresi 2880 dakika
    30fps 120 saniyelik animasyonun render süresi 3600 dakika sürecektir

    Baktığınızda iki videoda 120 saniyedir, ama 30fps olan 24fps olandan daha yoğun olduğu için daha maliyetli olmasına şaşırmamalı. Nekadar yoğunsa okadar iyidir gibi bir netice çıkmamalı.(bu başlık da ayrı bir yazı konusu olabilir)

    Yapılan 3D animasyon çalışmalarında ağır çekim etkisi yaratmak istenilen sahnelerde fps değerleri 60, 120 veya daha yüksek sayılarda kullanılabilir. Bu durum render sürelerini arttıracağı için 3D animasyon fiyatına yansıyacaktır. (Bu başlığı ilerleyen günlerde daha detaylı yazmayı planlıyorum.)

    Bu konuda güvenip işinizi teslim ettiğiniz meslektaşlarımın yönlendirmelerine kulak vermek en doğrusudur.

3. Render Kalitesi ve Boyutu

  • Çözünürlük: Çözünürlük konusu televizyon ve kameralı ceptelefonu(evet 40 yaşın üzerindeyim:) ) üreticilerinin bir dönem sıkça bahsettiği bir konuydu. Şu kadar “megapixel”, HD, Ultra HD, Megaherkül HD, bilmem kaç “K”, vb. Bu sebeple “ne kadar çözünürlük o kadar kalite”ezberi oluşmuş olabilir.

    3D görselleştirme alanında, görselin yüksek çözünürlüklü olması tek başına “kaliteli görüntü” anlamı taşımaz.

    Kalitesiz yüksek çözünürlüklü render almakta da gayet mümkündür. A4 kağıda çizeceğiniz çirkin bir resmi aynı çirkinlikte daha büyük olan A3 kağıda çizdiğinizde resminiz güzelleşmiş olmaz. Daha uzak mesafeden görülebilir olur.

    Render kalitesi render çözünürlüğünden daha öncelikli bir konudur.

    Özetle hem fiyat hem nitelik olarak,
    yüksek kalite + yüksek çözünürlük > yüksek kalite+düşük çözünürlük > düşük kalite +yüksek çözünürlük.

    Görsel bir içeriğin görünebilmesi için lazım olan 3 şey vardır, görsel içeriğin ta kendisi, görsel içeriğin izlenebileceği ekran/teknoloji, ve izleyici. Oluşturulacak içeriğin çözünürlüğüne karar verilirken, ekran çözünürlüğü ve izleyicinin ekrana olan mesafesi göz önünde bulundurulmalıdır.

    Küçük PLC ekranlara yakından bakan izleyiciye görsel göstermek ile fuar veya konser alanındaki dev LED ekranlara 20 metreden bakacak insanlar için görsel oluşturmak farklı dinamikler barındırır.

    Bu anlamda ihtiyaç duyulan çözürnürlüğü belirlerken, güvenip işinizi teslim ettiğiniz meslektaşlarıma danışmanızı tavsiye ederim.
  • Fotogerçekçilik: Özellikle endüstriyel alanda 3D görselleştirme için fotogerçekçilik ile alakalı söylenebilecek pek çok şey var. İşin bu tarafını başka bir yazıya saklıyorum. Bu yazımızın konusuna gelirsek evet fotogerçekçilik 3d animasyon fiyatını arttırır.

    Fotogerçekçi 3D görsel demek gerçek fotoğraf veya gerçek videolar kadar gerçekçi görünen 3D görseller demektir. Bu gerçekçiliğin yakalanabilmesi için animasyonu yapan kişi veya ekibin öncelikle fotoğraf veya video çekimi, kayıt ekipmanlarının ayarları ve çalışma prensipleri, ışıklandırma vb. alanlarda bilgi sahibi olması gerekir. Çünkü fotogerçekçi 3D görseller elde edebilmek, fiziksel hayatı dijital ortamda iyi taklit edebilmek demektir. Fotogerçekçiliğin yakalanabilmesi için kusurlar taklit edilmelidir. Aksi taktirde gerçekçilikten söz edemeyiz.

    Nedir bu kusurlar?
    3D görselleştirmesi yapılan ürünün üzerindeki çizik, parmak izi, üretim kusurları vb detaylar
    Kamera ve lens kaynaklı oluşan kusurlar
    Işık kaynaklı kusurlar vb.

    3D görselleştirme yapısı gereği kusursuzdur, bu kusursuzluk üretime olumlu etki etse de, 3D görselleştirme için olumsuz bir etkendir. Fiziksel hayatta üretim süreçleri kusurlar barındırır ve bu kusurların giderilmesi için ekstra çaba harcanması gerekir. 3D görselleştirmede durum tam tersidir. gerçeği taklit edebilmek adına kusurları ekstra çaba ile çalışmanıza eklemeniz gerekir.
    Yani fotogerçekçilik = Maliyet

4. 3D Hizmet Sağlayıcının Deneyimi ve Uzmanlığı

Aslında bu konu teknik tarafla alakalı görünmese de dikkat çekmek istediğim teknik bir nokta barındırıyor.

Hizmet verenin deneyimli ve alanında uzman olması sadece iş kalitesine değil, iş süricine de olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Çünkü bu kişiler deneyim edinme sürecinde pek çok dertle boğuşmuştur ve bu dertlerle alakalı, herşeyden önce kendi ruh sağlıkları için farklı önlem ve çözümler geliştirmişlerdir. 3D projelerin daha en başında alınan önlemler ve harcanan measiler sonucunda, işin ilerleyen süreçlerinde çıkacak aksilikler veya revize talepleri için hayat kurtaran çözümler sunulabilir. Veya animasyonun anternatif versiyonları için hızlı çözümler üretilebilir. Yapım sürecinde haberiniz bile olmayan bu yaklaşımın konforu da ekstra maliyet olarak 3D animasyon fiyatlandırmasına yansıyabilir veya tam aksi bu tedbirler sayesinde animasyonunuzun diğer versiyonları için maliyeti çok ciddi oranlarda düşürebilir.

Şunu da belirtmeden geçmek istemem.

Buradaki tek kriter tabiki deneyim değil, deneyimden kastım da “yıllanmak” değil. Gencecik, kafası zehir gibi çalışan, çalışkan, meraklı, tecrübesi çok az ama birşeyler üretmek için yanıp tutuşan bir meslektaşım da size canavar gibi bir iş teslim edebilir. Genç meslektaşım henüz belli kalıplara maruz kalmadığı için, çok yaratıcı fikirler ortaya koyabilir. Sizden başka elinde ilgilenmesi gereken müşterisi olmadığı için bütün odağını sizin işinize aktarması bir avantaj sağlayabilir. Tam aksi bir pişmanlık da olabilir :). Orasını bilemem ama iyilerinin olduğunu biliyorum. Onlara bol şans diliyorum.

5. Kullanılan veya Oluşturulan Dijital İçerikler

3D animasyon yapım sürecini hızlandırmak/kolaylaştırmak için bazı dijital içeriklerin satın alınıp kullanılması gerekebilir. Nedir bu içerikler derseniz yapılan işe göre çok değişiklik gösterir, kullanılan müzik, 3d bir uçak modeli, hayvan veya gıda modelleri, yerine göre video içerikler, belki kaplamalar, veya çeşitli mobilyalar örnek olarak sayılabilir. Bir şömine haznesi üreticisi ürününü dayalı döşeli bir salonda görmek isterse, şömine haznesi modeli üreticiden temin edilir, geri kalan tüm detaylar ya çizilir yada satınalınır. Böyle bir iş için oturup avize,koltuk, ortalıkta duran dergi, yerdeki halı vs gibi tüm detayları modelleme çok zaman alacağı için genellikle satın alma yoluna gidilir. Bu giderler projeye göre değişklik gösterir. Dijital içeriklerin temin edildiği kaynağa göre maliyet 3d animasyon fiyatına yansıyacaktır.

6. Ses Tasarımı ve Seslendirme

  • Ses efektleri: Ses efektleri doğru ve abartısız şekilde eklendiğinde 3D animasyonun etkisini güçlendirecek önemli araçlardandır. Bu içeriklerin satınalımı ve projeye uygulanma mesaisi 3D animasyon fiyatını etkileyecektir.
  • Seslendirme: 3D animasyona seslendirme eklemek, seslendirme sanatçısı + stüdyo kayıt + yapılan kaydın senkronlu şekilde 3D animasyon projesine dahil edilmesi gibi maliyetler doğuracaktır. Bu maliyetler seslendiren, seslendirme lisanı, ses kayıt kalitesi vb parametrelere göre değişiklik gösterecektir.

7. Post-Prodüksiyon ve Düzenleme

  • Video düzenleme: 3D animasyon render süreci sonrasında alınan renderların, bir video düzenleme programı ile bir araya getirilip, her sahne için renk ayarlarının yapıldığı, gerekli ise bazı sahnelerde lokal efekt veya iyileştirmelerin yapılması 3d animasyon fiyatını etkileyecektir.
  • Kompozit ve efektler: 3D animasyona render sonrasında uygulanacak, ısı, ses dalgası, duman, gerekli ise 2 boyutlu vektör animasyonların eklenmesi fiyatlandırmayı etkileyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Yazılarıda Beğenebilirsiniz

No Content Available